dissabte, 15 d’octubre del 2011

Si no et fas blog entraràs en la "fog"


El blog i el microblogging, dos eines interactives, tan diferents però tan similars. Avui dia s’ha convertit en una “moda” de la societat el participar i afiliar-se en aquestes pàgines webs, encara que cadascú les pot interpretar/utilitzar per finalitats diverses, com és simplement la de la transmetre una informació, o ja sigui per entreteniment, exposar idees... inclús es poden arribar a utilitzar per donar/rebre feedback. Tan una com l’altre depenen particularment d’un usuari que és el que realitza les publicacions o el que també s’anomena com a post. Encara que també cau la possibilitat que darrere d’un nom d’usuari, en siguin més d’un.

Què són cadascún?

Un blog és una bitàcola d’idees o una espècie de diari publicat a Internet sense límit de caràcters. El seu propietari (l’usuari) té la llibertat d’expressar les seves opinions en torn a un o varis temes i sempre estarà a dalt el comentari més recent. S’actualitza amb la freqüència que l’usuari decideix, quan a ell li sembla bé, i pot incloure suport audiovisual de fotografies o petits vídeos. Existeixen blogs especialitzats i corporatius que solen tenir moltíssims lectors, inclús quantitats similars a la de lectors dels columnistes d’un diari reconegut. El blog més conegut és Blogger.

Un microblog és un servei que permet als seus usuaris enviar i publicar missatges breus a Internet, generalment només de text i que regularment responen a preguntes de “Què estàs fent?”, “Què et sembla interessant?” i “Què et sembla important?”. El més conegut és Twitter.

Les opcions per al enviament de missatges al microblog varien i han augmentat, poden ser des de llocs web, o a través de SMS, missatgeria instantània o aplicacions. Aquestes actualitzacions es mostren a la pàgina principal de l’usuari, anomenada Perfil, i són també enviades de forma immediata a altres usuaris que han escollit l’opció de rebre-les. El usuari pot limitar el enviament d’aquestes notificacions a només el seu cercle d’amics o personalitzada, o també permetre el seu accés a tots els usuaris.

Font: http://www.slideshare.net/bibliotecacps/blogs-y-microblogging

Diferències entre Blogging y Microblogging

Hi ha varies diferències entre un blog i un microblog. De les que es perceben més ràpidament serien:

- Temporalitat: El blog és atemporal, mentre que al microblog és actual.
- Caràcters: En el blog són il·limitats, però en el microblog hi ha una limitació de 140 caràcters a escriure.
- Inmediació: En el blog no sol ser tan activa com al microblog.
- Actualització: A opció del blogger pel blog, mentre que al microblog pot ésser de minut a minut.

El fet que en un microblog es dóni la limitació de no sobrepassar els 140 caràcters no és res dolent, tot al contrari, és una bona eina per a què els bloggers es “llueixin” en poques paraules. Ser breus, ser concissos, triar bé les paraules...és una eina molt favorable perquè puguis adquirir la habilitat de expressar-te bé breument, de treballar les teves capacitats per a formalitzar titulars.

A més, és interessant fixar-se en l'aspecte en què el microblogging, de manera indirecta, ha millorat la qualitat dels blogs. Una de les crítiques més habituals que es feien als blogs era la repetició de temes i de la baixa qualitat dels continguts. Molts blogs eren només idees re-publicades d'altres blogs, o videos de YouTube, enllaços... Blogs sense contingut original i nou. Amb l'aparició del microblogging, aquets continguts s'han anat passant de manera discreta a twitter, per exemple. Moltes persones escriuen menys en els blogs, però les coses que hi escriuen són més interessants. Per tant, que ningú digui que el microblogging ha perjudicat al blog, perquè anirà errat.

Font: http://www.jesusencinar.com/2009/02/el-microblogging-cambia-el-ecosistema-de-todos-los-blogs.html

Font: http://blog.derecho-informatico.org/blogging-y-microblogging-guia-para-principiantes/2010/04/18/

Conclusió

Tan el blog com el microblog són eines, com ja he dit, que han ajudat a millorar la manera en que uns i altres poguem expressar-nos i comunicar-nos de manera lliure, perquè a la fi i al cap, Internet és un lloc on cadascú pot actuar de manera lliure i pot dir el que vulgui. El domini d'aquestes noves formes de comunicació no són fàcils, però en quant es crea una familiaritat amb elles, es comença a identificar els beneficis de cadascuna.

Són una experiència nova i profitosa tant en l'àmbit personal com en el professional, per lo qual jo recomanaria estar “ficat” dins d'aquests canals. Com diu el títol, si no et fas blog, entraràs en la “fog” (fog en anglès és boira), em refereixo a que no veuràs el que passa. Aquell que no es fagi blog o microblog, estarà com desconnectat d'una part de la actualitat, per lo que entrarà com en una boira, on no pots veure el que passa al voltant.

2 comentaris:

  1. Una altra diferència que no has mencionat és que el blog dona més feina al blogger, amb això vull dir que es molt més dificil que un blog estigui actualitzat i sigui de qualitat. Això dependrà sempre de la voluntati i de l'interès que hi tingui el propi blogger. El microblogging no presenta auest problema.

    ResponElimina
  2. @Enric: Si potser si que és més exigent el microblogging en el sentit que has de ser molt més constant però també el contingut és més senzill, més sintètic.
    El blog no ha de ser tant constant no obstant les idees s'han de desenvolupar molt més enllà de 140 caràcters.

    ResponElimina