Ús del 2.0 i finalitats.
La pròpia pàgina web del diari manté la idea de mitjà informatiu en format pantalla i no imprès, rebent aprox. 13 milions de visites diàries amb un temps promig al site de 12 minuts. Les notícies no permeten comentaris tot i que es poden puntuar i compartir en qualsevol de les xarxes socials més conegudes.
A Twitter, la xarxa de microblogging, EL PAÍS manté l'ús informatiu però també hi busca la participació (RT's, preguntes, respostes a usuaris, etc.) amb els més de 870.000 followers i un tweet cada 30 minuts aprox. A més a més, cada secció disposa d'un compte propi a Twitter, per esports, política, economia, el temps, etc.
![]() |
Bona part dels links compartits a Facebook busquen la interacció amb preguntes als usuaris |
L'interès que ha mostrar el diari per les xarxes socials és tan elevat, que ha creat la seva pròpia xarxa social de periodisme anomenada Eskup. Aquesta és una mena de Twitter del periodisme, és a dir, una xarxa de microblogging de 280 caràcters amb possibilitat d'incloure fotos i vídeos en el mateix comentari i que té enregistrats 320.000 usuaris.
![]() |
L'espai de la "Comunidad" presenta aquest aspecte. |
![]() |
Netvibes és un escriptori, una espècie de iGoogle. |
Conclusions.
La gestió de continguts a Twitter i Facebook és molt encertada, sobretot si ho comparem amb la competència. La idea i el funcionament de la seva pròpia xarxa social és, sota el nostre punt de vista, tot en encert, encara que hi ha grans possibilitats que no s'estan explotant. La secció de blogs és d'una alta qualitat, caracteritzada per periodistes experimentats convertits en bloggers.
La part més negativa és allò que el diari anomena la "Comunidad" com ja hem comentat anteriorment. Tot i trobar-se en fase beta no es poden permetre el luxe de que aparegui spam a la pàgina del diari més important de l'estat espanyol.
@galvangerard i @navarroenric